תוכן ענינים
היורשים על פי דין הם אלה:
- מי שהיה במות המוריש בן זוגו.
- ילדי המוריש וצאצאיהם, הוריו וצאצאיהם, הורי הוריו וצאצאיהם.
אישה וילדיו וצאצאיהם הם היורשים הראשונים (פרנטלה ראשונה), ומעבר לשאר היורשים רק כאשר אין יורשים בפרנטלה הראשונה.
צוואות וירושות
צוואה:
בחוק מצוינים – 4 סוגי צוואות המאפשרות למוריש להוריש את עזבונו והם:
1. צוואה בכתב יד –
נכתבת בכתב ידו של המוריש, הכוללת חתימה ותאריך עריכת הצוואה.
2. צוואה בעדים –
נערכת בכתב יד או מודפסת, תציין תאריך ותחתם בידי המצווה ובפני שני עדים.
העדים אינם יכולים להיות יורשי המוריש.
צוואה בפני עורך דין –
עו"ד שערך את הצוואה רשאי לחתום בצוואה בפני עדים כעד אחד מתוך השניים הנדרשים לקיום צוואה בפני עדים.
3. צוואה בפני רשות –
תעשה ע"י המצווה באמרי דברי המצווה בעל-פה או בכתב בפני שופט, נוטריון, רשם של בית משפט, רשם לענייני ירושה
4. צוואה בעל-פה –
תעשה במקרה של שכיר מרע וכן מי שרואה עצמו מול פני המוות.
צוואה בע"פ בטלה אחרי חודש ימים לאחר שחלפו הנסיבות לעשייתה והמצווה עדיין בחיים.
בצוואה צריך לכלול כל המידע הדרוש :
- פרטי היורשים
- פרוט הרכוש של המוריש .
- צורת חלוקת הרכוש בין היורשים.
צוואה נכנסת לתוקף רק אחר הפטירה.
המבקש להתנגד לקיומה של צוואה, נטל הוכחת אי כשרות הצוואה מוטל על כתפי המתנגד, לרבות קיומה של הוכחת השפעה בלתי הוגנת של היורש על המוריש בזמן עשיית הצוואה.
מיסוי ירושה :
בישראל לא קיים מס ירושה או מס עיזבון.
עורך דין לענייני צוואה
חלוקת עיזבונו של אדם לאחר שהלך לעולמו היא עניין מורכב שעולים בתוכו רגשות רבים. ישנן שתי אופציות לחלוקת העיזבון: בהתאם לצוואה או לפי חוק הירושה. הדרך המומלצת ביותר היא חלוקה בהתאם לצוואה. עריכת צוואה תאפשר למצווה לחלק את רכושו בהתאם לרצונו והדברים יהיו ברורים עבור היורשים. עריכת צוואה יכולה להתבצע באופנים שונים: בכתב, בע"פ (כברירית מחדל), מול רשות או מול עדים. הדרך הנפוצה ביותר היא בכתב, כאשר כדאי מאוד לעשות זאת בליווי עורך דין לענייני צוואה אשר יוודא שהניסוח ברור מאוד, שהצוואה מקיפה ומפרטת את כל הרכוש של המצווה ושלא יהיו תקלות טכניות שיביאו לפסילת הצוואה.
עורך דין לענייני צוואה גם לליווי היורשים
הצד השני בעיסוקו של עורך דין לענייני צוואה הוא ליווי היורשים בתהליך עד קבלת חלקו של כל יורש מהעיזבון. מדובר על תהליך ארוך ומלא בירוקרטיה כך שמעורבותו של עורך הדין בעניין חשובה. התהליך מתחיל בהגשת בקשה להוצאת צו קיום צוואה לרשם הירושות. את הבקשה ניתן להגיש בצורה מקוונת באמצעות מילוי טפסים וצירוף מסמכים. עורך הדין יסייע בהגשת הבקשה ויוודא שהיא כוללת את כל מה שנדרש. לאחר שיקבל רשם הירושות את הבקשה הוא יפרסם את העניין, זאת כדי לאפשר ליורש אחר או בעל עניין בדבר להגיש התנגדות אם יש מקום לכך. עורך הדין יוכל לייצג את היורשים מול ההתנגדות, בין אם בבית המשפט ובין אם מחוצה לו. לאחר הוצאת הצו עורך הדין יטפל בכל השלבים הקודמים לחלוקה כמו כיסוי חובות של המצווה ובסוף ילווה את החלוקה בפועל עד סיום התהליך.
איך לבחור את עורך הדין המתאים לתהליך?
בין אם אתם עורכי הצוואה ובין אם אתם היורשים, חשוב לבחור עורך דין לענייני צוואה המומחה בתחום ושיש לו ניסיון רב. בעריכת הצוואה חשוב, כאמור, להקפיד על כתיבתה וניסוחה בצורה ברורה ומנוסחת היטב בהתאם לכל הכללים. בתור יורשים התהליך עד קבלת חלקו של כל אחד הוא כאמור מורכב מאוד כך שעורך הדין צריך להכיר היטב את דיני ירושות וצוואות ולהיות עם ניסיון רב בליווי יורשים עד סיום התהליך.
עו"ד סיגלית מור מתמחה בין היתר בדיני משפחה, כולל ירושות וצוואות. היא מלווה הן עורכי צוואות והן יורשים במקצועיות ורגישות רבה. מוזמנים ליצור קשר.