תוכן ענינים
ייצוג עובדים ומעסיקים, היכרות עמוקה עם דיני העבודה.
דיני העבודה הינם חוקים, תקנות והסדרים מחייבים העוסקים בזכויות העובד במקום עבודתו.
זכויות סוציאליות ותנאים מינימליים המחויבים על פי חוק נמצאים ב"חוקי המגן" עליהם לא ניתן לוותר או להתנות, והפרתן עלולה לגרור לענישה ע"י בית הדין ולתשלום פיצויים לעובד, כגון: שכר מינימום, שעות מנוחה ועבודה וכו'.
תביעות בין עובדים למעסיקים מתנהלים בבתי הדין לעבודה.
ייעוץ, ליווי והדרכה משפטיים למעסיקים בתחום תעסוקת עובדים, זכויותיו, זכויות עובדים, עריכת הסכמי עבודה.
סיום יחסי עבודה
הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות
מעסיק המבקש לפטר את עובדו, או עובד המבקש להתפטר מעבודתו – חייבים להודיע על כך מראש ובכתב, בהודעה יש לציין את יום ההודעה המוקדמת ואת יום כניסה לתוקף של הפיטורים או ההתפטרות.
תקופת ההודעה המוקדמת
תקופת ההודעה המוקדמת תלויה בוותק שנצבר באותו מקום עבודה, עובד שצבר לפחות שנת עבודה – תקופת ההודעה המוקדמת תהייה חודש ימים.
עובד שצבר פחות משנת עבודה – תקופת ההודעה המוקדמת תהיה עבור 6 החודשים הראשונים, יום לחודש, ובעבור 6 החודשים הבאים יומיים וחצי עבור כל חודש עבודה.
לאחר מסירת ההודעה המעסיק לא יכול לחזור בו, אלא בהסכמת העובד.
המעסיק רשאי לוותר על עבודתו של העובד בתקופת ההודעה המוקדמת ולנתק את יחסי עובד- מעסיק באופן מיידי, ובתנאי שישלם לו שכר מלא בתקופת ההודעה.
מעסיק לא יכול לחייב עובד מפוטר לנצל את ימי החופשה שצבר עד הפיטורין.
מעסיק שפיטר עובד ולא נתן לו הודעה מוקדמת לפיטורים, ישלם לעובד פיצוי בסכום השווה לשכרו הרגיל בעד התקופה שלגביה לא ניתנה ההודעה המוקדמת.
עובד שחדל לעבוד ולא הודיע למעסיקו הודעה מוקדמת להתפטרות – ישלם למעסיקו פיצוי בסכום השווה לשכרו הרגיל בעד התקופה שלגביה לא ניתנה ההודעה המוקדמת.
פיטורין כדין
בישראל קיימים לעובד חוקים המגנים על זכויותיו לרבות זכויות בהליך הפיטורים.
שימוע
מעסיק חייב לבצע "שימוע" לעובד בטרם יפטר אותו.
המעסיק צריך לתת לעובד זימון בכתב לשימוע זמן סביר לפני הליך השימוע ולפרט בו את הטענות כנגדו.
בשימוע יציג המעביד בפני העובד את הנימוקים לרצון לפטר אותו, ויתן לעובד הזדמנות להשמיע טיעוניו בעד המשך העסקתו.
העובד רשאי להזמין לשימוע נציג מטעמו כגון: עו"ד, בן משפחה, נציג וועד עובדים וכדו'.
המעסיק נדרש לתעד את שיחת השימוע באמצעות פרוטוקול ולכלול בפרוטוקול את התייחסות העובד לטענות המעסיק.
לאחר שהעובד עיין בפרוטוקול ואישר את נכונותו, על המעסיק להחתים את העובד על הפרוטוקול בציון התאריך שבו התקיים השימוע, ולמסור עותק ממנו לעובד.
לאחר השימוע צריך המעסיק למסור לעובד את החלטתו בעניין פיטוריו.
עובד שפוטר ללא הליך שימוע או בהליך שימוע לקוי – רשאי להגיש תביעה בבית הדין לעבודה כנגד המעסיק, ולבקש מבית הדין לבטל את הפיטורים או ליתן לו פיצוי בגין הליך פיטורין לקוי.
איסור פיטורי נשים בהריון
מעסיק אינו רשאי לפטר עובדת בהיריון בגלל הריונה, בלי קשר לוותק שלה אצל המעסיק, ולא בתקופת חופשת הלידה.
עובדת המועסקת לפחות 6 חודשים, מעסיקה לא רשאי לפטרה מכל סיבה שהיא, למעט אם קיבל היתר לפיטורין מאת הממונה על חוק עבודת נשים.
עובדת שפוטרה בזמן שהייתה בהריון רשאית לתבוע פיצויים ממעסיקה.
מעסיק לא רשאי לתבוע עובדת בחודשיים הראשונים לאחר סיום חופשת הלידה, לא לפגוע בהיקף משרתה או בשכרה.
פיטורים בתקופת מחלה
מעסיק לא יפטר עובד שנעדר מעבודתו עקב מחלתו, עד לתקופת זכאותו המקסימלית. אך אם המעסיק נתן לעובד הודעה מוקדמת לפיטורים לפני שנעדר מעבודתו עקב מחלה, המעסיק יכול לפטרו בתקופת המחלה.
מקום עבודה שחדל לפעול או שהמעסיק פשט את הרגל – ניתן לפטר גם בתקופת המחלה.
פיצויי פיטורין
מעסיק חייב לתת לעובדו עם סיום יחסי עובד מעביד פיצויי פיטורין בגובה של 8.33% משכרו עבור כל חודש עבודה, חוק פנסיה חובה מחייב את המעסיק להפקיד לתוכנית הפנסיונית לפחות 6% בכל חודש כפיצויי פיטורין, אם המעסיק לא מפקיד מידי חודש מלוא הפיצויים (8.33%) – הוא יצטרך להשלים לעובד את ההפרש בסיום תקופת העסקתו.
הפרשות פנסיוניות לעובד שכיר
חוק פנסיה חובה שנכס לתוקף בשנת 2008, מחייב את המעסיק להפריש עבור עובדו בכל חודש פיצויי פיטורין, תגמולי מעסיק, והעובד מפריש חלקו – תגמולי עובד.
המעסיק מחויב להפריש לתוכנית פנסיונית המבטחת את העובד באם יגיע, חלילה, לאובדן כושר עבודה.
זכויות עובד שכיר בעת פרישה לגמלאות
מעסיק רשאי להפסיק עבודתו של עובד שהגיע לגיל פרישה, (גברים 67, נשים 62-65 בהתאם לתאריך לידתן).
עובדים זכאים לסיים עבודתם בגיל הפרישה ולקבל קצבת פנסיה בהתאם לזכויות שצברו לאורך שנות עובדתם.
במועד הפרישה ידווח המעסיק לרשות המיסים, באמצעות טופס 161 על מענקי הפרישה והזכויות שנצברו לטובת העובד בגין תקופת העבודה אצלו.
בטופס 161 ישנו חישוב המעסיק והנחיות לקופות הגמל בעניין אפיון הכספים וניכוי המס.
זכויות עובד בפרישה בכפוף להסכם עבודה של :
- פיצויי פיטורים.
- קופות גמל, קרנות השתלמות, קרן פנסיה, ביטוח מנהלים – שנחסכו לזכותו במהלך שנות עבודתו.
- פדיון ימי חופשה.
- פדיון ימי מחלה.
- מענק הסתגלות.
- מענק שנים עודפות.
קרנות פנסיה וביטוחי מנהלים מאפשרים להתחיל לקבל קצבת פנסיה החל מגיל 60.
בפנסיה צוברת גובה הקצבה תלוי הסכום שנצבר, מי שמבקש להתחיל לקבל קצבה מגיל 60, הסכום יהיה נמוך ממבוטח המתחיל לקבל קצבה בגיל 67.
ימי מנוחה
בשבוע יינתנו לעובד לפחות 36 שעות מנוחה רצופות. המנוחה השבועית תכלול את יום שבת (יהודי) או שישי/ ראשון (למי שאינו יהודי).
ימי חופשה
חופשה שנתית היא זכות בסיסית המעוגנת בחקיקת מגן, הניתנת לכל העובדים במשק, כל עובד זכאי לימי חופשה בהתאם לוותק שצבר במקום עבודתו ובהתאם להיקף המשרה.
אורך החופשה לכל שנת עבודה:
- בעד כל אחת מ-5 שנים הראשונות – 16 ימים.
- בשנה השישית – 18 יום.
- בשנה השביעית – 21 יום.
- בשנה השמינית והילך – יום נוסף לכל שנת עבודה עד למקסימום חופשה של 28 ימים.
בימי החופשה העובד יקבל מעת מעסיקו שכר יומי רגיל, כאילו עבד ולא יצא לחופשה.
חופשה שנתית לא תהייה בימי חג, בתקופת חופשת לידה, בימי מילואים, בימי תאונה או מחלה, ימי אבל, ימי שביתה, ימי הודעה מוקדמת לפיטורים.
תגמול שעות נוספות
שעות עבודה מעבר למכסת השעות של יום עבודה מלא נחשבות כשעות נוספות עבורן התגמול לשעה גבוה יותר, עבור שעתיים נוספות ראשונות 125% מהשכר השעתי הרגיל, ומעבר לכך, עבור כל שעת עבודה זכאי העובד לתגמול על סך 150%.
במשמרת לילה תגמול שעות נוספות חל לאחר 7 שעות עבודה.
בכל מקרה עובד זכאי לגמול שעות נוספות עבור כל שעה מעבר ל – 42 שעות שבועיות.
ימי מחלה
ביום הראשון למחלתו העובד לא זכאי לפיצוי, בימים השני והשלישי זכאי למחצית דמי מחלה, החל מהיום הרביעי תשלום מלא. אולם עובד שחלה במחלה ממארת או מחלה שדרוש בשלה טיפול קבוע בדיאליזה, ונעדר בשל כך מעבודתו לשם טיפול תקופתי או בדיקות תקופתיות, אף לאחר החלמתו, זכאי לקבל ממעסיקו תשלום דמי מחלה החל מהיום הראשון להעדרו. עובד במשכורת – תקופת המחלה כוללת ימי מנוחה שבועית וחגים.
תקופת זכאות מקסימלית לימי מחלה – בכל חודש עבודה זכאי ל 1.5 ימי מחלה, העובד יכול לצבור עד 90 ימי מחלה, בניכוי התקופה שבעדה קיבל העובד דמי מחלה ע"פ חוק. עובד שלא קיבל ימי מחלה רשאי לתבוע את המעסיק ולזכות בפיצויי הלנת שכר.
דמי המחלה יהיו בגובה שכר העבודה שהיה העובד זכאי לקבל אילו המשיך בעבודתו.
עובד שעבד בתקופת מחלתו בשכר או בתמורה אחרת, לא יהיה זכאי לדמי מחלה עקב אותה מחלה, ואם שולמו לו, רשאי המעסיק לתבוע אותן בחזרה או לקזז אותן מחוב שחייב לעובד.
ימי חג
עובד חודשי זכאי ל – 9 ימי חג ע"פ דתו או ע"פ חגי ישראל, החל מיום עבודתו הראשון, עבורן יקבל תגמול מלא.
לא ניתן לוותר על הזכאות לדמי חגים.
עובדים העובדים בימי החג – זכאים לתשלום מוגדל.
דמי הבראה
כל שכיר בעל וותק של 12 חודשים במקום עבודתו זכאי לדמי הבראה. מספר ימי ההבראה משתנים לפי הוותק במקום העבודה.
עובדים שחלים עליהם הסכמים קיבוציים או צווי הרחבה – זכאים לדמי הבראה גבוהים יותר.
עובד במשרה חלקית זכאי לדמי הבראה באופן יחסי להיקף המשרה שלו.
דמי הבראה חייבים במס הכנסה, בביטוח לאומי ובדמי בריאות, אך אינן נכללים בחישוב לפיצויי פיטורין, ואין חובה להפריש בגינן הפרשות לביטוח פנסיוני.
דמי נסיעות
נקבע בצו הרחבה כי כל עובד הגר במרחק של לפחות 500 מטר ממקום עבודתו, זכאי לקבל ממעסיקו השתתפות במימון הוצאות הנסיעה לעבודה וממנה.
עובדים זכאים להחזר הוצאות נסיעה גם אם לא קיימת בפועל תחבורה ציבורית ממקום מגוריהם למקום העבודה, ואף אם אינם עושים בפועל שימוש בתחבורה הציבורית על מנת לנסוע למקום העבודה או ממנו.
עובדים שמעסיקם מעמיד לרשותם הסעה למקום העבודה, אינם זכאים להחזר הוצאות נסיעה.
הטרדה מינית
מעסיק נדרש לקחת חלק אקטיבי למניעת הטרדה מינית ולנקוט באמצעים סבירים למנוע הטרדה מינית או התנכלות במסגרת יחסי עבודה על ידי עובדו או על ידי ממונה מטעמו אף אם אינו עובדו.
על המעסיק לטפל במקרה הטרדה מינית המובא בפניו ביעילות ולעשות כל שביכולתו למנוע הישנות המעשים, לרבות לקבוע דרך יעילה לבירור התלונה ולהגשת תלונה בשל הטרדה מינית.
מעסיק המעסיק מעל 25 עובדים חייב אף לקבוע בתקנון, שיפורסם בין עובדיו, ובו עיקרי הוראות החוק בדבר הטרדה מינית והתנכלות במסגרת יחסי עבודה ויפרט בו דרכי הגשת התלונות שעניינן הטרדה מינית או התנכלות ודרכי הטיפול בהן.
עו"ד לענייני עבודה
עבודה היא חלק בלתי נפרד מחייו של אדם. כאשר אדם עובד במשרה מלאה, העבודה היא המקום בו הוא מבלה שעות רבות ביחס לכל מקום אחר. לכן, חשוב שיקבל במקום העבודה, תחושה של כבוד והערכה מצד המעסיק ומצד הממונים עליו. מעבר ליחס. עולם העבודה כולל בתוכו הרבה מאוד חוקים שנועדו ברובם להגן על העובד ולשמור על זכויותיו אם כי ישנם גם חוקים המפרטים את זכויותיו של מעסיק ואת חובותיו של עובד כלפיו. דיני עבודה נוגעים לנושאים רבים: החל מתנאי עבודה כמו שעות עבודה והפסקות דרך משכורת וזכויות סוציאליות ועד חוקים הנוגעים לסיום העבודה. עו"ד לענייני עבודה המתמחה בדיני עבודה יוכל לתת מענה בכל נושא שצץ בקשר העדין שבין עובד למעסיק.
עו"ד לענייני עבודה לקבלת מלוא הזכויות בזמן העבודה
כאמור, אחד הנושאים בדיני עבודה הוא תנאי העבודה שמקבל עובד. בתוך תחום זה נכללות שעות עבודה, הפסקות, שעות נוספות, ימי חופשה, ימי מחלה ועוד. מעסיקים רבים לא מקפידים על מתן מלוא הזכויות לעובדים בנושא זה, במיוחד בנושאים השוטפים כמו שעות עבודה והפסקות. במקומות עבודה רבים ניתנת הפסקה קצרה יותר מהקבוע בחוק או פחות הפסקות מכפי שנדרש מתוך הנחה שעובד לא ירצה להתלונן ולסכן את עבודתו. חשוב לא לוותר ולפנות אל עו"ד לענייני עבודה גם בנושאים הנראים קטנים ושוליים. תנאי עבודה טובים הם חשובים לשגרה ולאפשרות להתמיד במקום העבודה.
סיום יחסי עבודה: איך אמורים הדברים להיראות?
כמו כל מערכת יחסים, אם היא באה לסיומה ולא משנה ביזמת מי מהצדדים, חשוב שתסתיים כפי שצריך ובהתאם לחוק. בחלק גדול מהמקרים יוזם המהלך הוא המעסיק, פעולה הנקראת פיטורין. באופן טבעי פיטורין הם מהלך מטלטל עבור העובד ולכן על המעסיק לפעול בדיוק עפ"י חוק. כאן יוכל להתייעץ עם עו"ד לענייני עבודה מהם השלבים והצעדים שעליו לעשות כדי לפטר בצורה הוגנת, בין אם מדובר על זימון לשימוע לפני פיטורין שנשלח בכתב ובמועד לפי הוותק של העובד במקום, בין אם הקפדה על אי פיטורן של נשים בהיריון או אנשים בזמן מחלתם וגם תשלום פיצויי פיטורין כפי שקובע החוק.
עו"ד סיגלית מור מתמחה בדיני עבודה ומסייעת הן לעובדים לקבל את זכויותיהם והן למעסיקים להתנהל בהוגנות כלפי עובדיהם. מוזמנים ליצור קשר.
עורך דין עבודה
עובד משקיע בעבודתו שעות ואנרגיות רבות. עבור רבים העבודה היא חייהם ממש ומהווה חלק גדול ממי שהם. לכן, עובד מצפה לקבל ממעסיקו יחס הוגן בכל ההיבטים. יחסי הכוחות מטבע הדברים אינם שוויוניים. למעסיק יש כוח רב באופן משמעותי ביחס לעובד, אך עם זאת גם המעסיק זקוק לעובדיו כדי שהחברה או העסק יתנהלו היטב. לכן, עורך דין עבודה הוא הכתובת הן עבור העובד המרגיש שאינו ממצה את זכויותיו בכל נושא הקשור לעולם העבודה והן עבור המעסיק, אשר ראשית גם לו ישנן זכויות באשר להתנהלות עובד מולו ושנית, כדי לוודא שהוא מתנהל באופן חוקי כלפי עובדיו ואינו חשוף לתביעות.
מהם הנושאים בהם עוסק עורך דין עבודה?
עורך דין עבודה עוסק ונותן מענה בכל נושא הנוגע לעולם העבודה ולשלבים שונים בקשר בין עובד למעסיק, החל מקבלה לעבודה, שצריכה להיות נטולת כל אפליהדרך ההתנהלות תוך כדי עבודה, כשישנם נושאים רבים שיכולים לצוץ כמו שעות עבודה, שעות נוספות, הפסקות, ימי מחלה או חופשה. גם בענייני משכורת יכולים לצוץ עניינים כמו הלנת שכר, אי תשלום זכויות סוציאליות כפי שנדרש ועוד. פיטורין וסיום העבודה גם הם צרכים להתבצע בהתאם לחוק. צריכה להיות סיבה מוצדקת לפיטורין, כאשר לפני הפיטורין עובד אמור לעבור שימוע בו יקבל הזדמנות לשטוח את טענותיו וגם ההתראה צריכה להיות במועד מתאים. נושא נוסף שעלה למודעות במיוחד בשנים האחרונות הוא הטרדה מינית במקום העבודה. גם בנושא זה ייצג עורך דין עבודה את הנפגעת.
בכל הקשור לעבודה: בחרו עורך דין המומחה בתחום
דיני עבודה הם מורכבים מאוד. כפי שניתן לראות ישנם נושאים רבים בהם עוסקים דיני העבודה, משלב הקבלה לעבודה ועד סיום יחסי עבודה. גם הקשר שאינו שוויוני לא מקל על עובד למצות את זכיותיו מול מעסיקו. לכן חשוב לבחור עורך דין עבודה המתמחה בתחום, עורך דין שיש לו ניסיון רב בייצוג עובדים בתביעות המתנהלות בבית הדין לעבודה, או ביישוב הנושא בין העובד למעסיק מחוץ לבית המשפט. מעבר למקצועיות הרבה, חשוב גם הפן האישי, תחושה נוחה וביטחון שיתקבלו מהעבודה מול עורך הדין.
עו"ד סיגלית מור מתמחה בדיני עבודה, מייצגת הן עובדים והן מעסיקים ועושה זאת במקצועיות רבה. מוזמנים ליצור קשר.